Ce sunt si la ce este nevoie de instalatii fotovoltaice?
In viata de zi cu zi auzim din ce in ce mai des discutii despre instalatii fotovoltaice sau despre sisteme fotovoltaice. Nu toata lumea este la curent cu ce sunt aceste instalatii si ce rol au, motiv pentru care vom discuta despre ele in randurile de mai jos.
Instalatii fotovoltaice: Informatii de baza
Instalatiile fotovoltaice sunt acele sisteme care produc energie electrica dintr-o sursa regenerabila si inepuizabila, iar aceasta este soarele. Atunci cand vine vorba despre tipurile sistemelor fotovoltaice, trebuie mentionat faptul ca acestea sunt impartite in doua categorii.
1. Sisteme conectate la retea
Sistemele de panouri fotovoltaice care sunt conectate la retea, sunt integrate cu sistemele electrice conventionale rezidentiale si industriale.
Acestea pot fi utilizate atunci cand este necesar in alternanta sau in combinatie cu reteaua electrica pentru a satisface cerintele energetice ale utilizatorului final.
2. Sisteme autonome
Sistemele autonome contin un sistem de baterii pentru a asigura furnizarea de energie electrica si pe timpul noptii sau cand nivelul de iradiere solara este insuficient sau absent.
Cum produce electricitate un sistem fotovoltaic?
Acum ca ati afla informatii despre cele doua tipuri de sisteme sau instalatii fotovoltaice, mergem mai departe si discutam despre cum obtin acestea electricitatea.
Un panou fotovoltaic (PV), numit in mod obisnuit panou solar , contine celule fotovoltaice care absorb lumina soarelui si transforma energia solara in electricitate.
Aceste celule, realizate dintr-un semiconductor care transmite energie (cum ar fi siliciul), sunt legate impreuna pentru a crea un modul. Un panou solar tipic pe care il vedeti amplasat pe acoperisul unei cladiri, contine 30 de module.
In momentul in care semiconductorul din panourile fotovoltaice absoarbe lumina soarelui, vor fi eliberati electronii (care formeaza baza electricitatii) din locul lor, iar acestia vor curge prin semiconductor.
Acesti electroni poarta fiecare o sarcina negativa, si curg prin celula spre suprafata frontala, astfel incat sa creeze un dezechilibru de sarcina intre fata si spate.
Celulele fotovoltaice produc energie electrica dat fiind faptul ca acest dezechilibru creeaza un potential de tensiune precum bornele negative si pozitive ale unei baterii.
Curentul este apoi colectat pe fire si apoi utilizat imediat sau stocat intr-o baterie a sistemului fotovoltaic. Ele functioneaza si cand este innorat afara, doar ca in aceasta situatie nu pot sa produca la fel de multa energie ca atunci cand este soare.
Unde pot fi folosite panourile fotovoltaice?
Dupa ce ati aflat ce sunt aceste instalatii fotovoltaice si cum functioneaza pentru a produce energie electrica, mergem mai departe. Este firesc sa doriti sa aflati si care sunt aplicatiile acestor instalatii cu panouri solare fotovoltaice.
Ei bine, pot fi folosite instalatii cu panouri fotovoltaice de catre proprietarii de case de exemplu. Se poate proceda dupa cum am mentionat in randurile de mai sus, fie aleg instalatii autonome sau pot conecta panourile la retea.
In zonele montane sau in zone greu accesibile unde nu exista energie electrica, nu exista o solutie mai eficienta decat panourile fotovoltaice in prezent. Si cu siguranta nici nu va exista o solutie mai buna in viitorul apropiat.
Apoi, se pot folosi instalatii fotovoltaice si in scopuri industriale. Marile companii pot alege sa foloseasca aceste panouri fotovoltaice pentru a obtine energie electrica. Astfel vor reduce foarte mult costurile lunare, pentru ca vor plati mai putin sau chiar deloc pentru energia electrica pe care o consuma in fiecare zi.